Ellemeet01Tableau de la troupe

Afgelopen zaterdag, 6 mei 2023, was een bijzondere dag.
Terwijl elders in de wereld een oude man tot koning werd gekroond vond in het Zeeuwse dorpje Ellemeet het eerste symposium van het Nederlands-Vlaams Genootschap voor Taalplezier (i.o.) plaats. Gastvrouw en gastheer Marie Jose Robben en Rob Hoogendijk stellden daarvoor een gedeeelte van hun woning  ter beschikkking.
 
Na de opening door voorzitter (a.i.) Bas Jongenelen waar hij zijn bestuursleden secretaris (a.i.) Frank van Pamelen en penningmeester (a.i.) Anne-Marie Maartens aan de aanwezige plezierdichters voorstelde en postuum Gezienus Omvlee tot erelid benoemde ging het los.
 
De Topo werd officieel ten doop gehouden door het overhandigen van het eerste exemplaar van het boekje Topo aan de bedenker van deze nieuwe versvorm: Peter Knipmeijer. Uiteraard werden hieruit enkele toptopo’s voorgedragen.

Ellemeet02Peter Knipmeijer en Bas jongenelen

Na enkele tussenstops waar het aanwezige dichterspubliek zich rijkelijk tegoed kon doen aan de hapjes en de drankjes en zich gezellig met elkaar kon onderhouden werd er vrolijk voorgedragen. Het taalplezier spatte er van af.
 
Het vrije vers was deze dag bijzonder goed vertegenwoordigd. Zo ontwaarden wij naast Bas Jongenelen, Peter Knipmeijer en Frank van Pamelen o.a. Bart Adjudant, Niels Blomberg, Frits Criens, Judy Elfferich, Christian Goijaarts, Frank Fabian van Keeren, Remko Koplamp, Hannelly Krutwagen, Coenraedt van Meerenburgh, René Turk en Peter van der Vlis.
 
Op de groepsfoto zijn ook nog enkele andere taalkunstenaars te zien zoals: Anneke Haasnoot, Daniëlle van den Heuvel, Marino van Liempt, Olax en Jace van de Ven en niet te vergeten Neerlans hoop in bange light-versedagen: Floor Jongenelen en Wieke en Bo Maartens.
 
Daniëlle van den Heuvel schreef speciaal voor deze dag een zg elfluik over de elf van Ellemeet. Peter Knipmeijer en Frank Fabian van Keeren gaven een voorproefje van hun op handen zijnde detectiveroman in sonnettenvorm en Frank van Pamelen sloot het officiële gedeelte af met de al jaren verloren geachte ollekebolleke-cyclus ‘Het Rottumerplaatschandaal’ die hij ooit samen met Kees Torn schreef.
 
Het bleef daarna nog lang onrustig in Ellemeet. De laatste oesters werden verslonden. De gratis boekjes vonden gretig aftrek. De andere bundels op de boekentafel hadden als kleurrijke blikvangers hun dienst gedaan.
 
Het symposium van het Nederlands-Vlaams Genootschap voor Taalplezier (i.o.) bleef deze middag weliswaar in oprichting maar er wordt al reikhalzend uitgekeken naar een vervolg in 2024.
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Winnaar Peter van der Vlis!

 
MarchienBrons2
Foto Marchien Brons
 
Peter van der Vlis won het zesde NK Light Verse in Emmen!
 
Op een kwartel (trijntje fop)
 
Een dove kwartel uit De Peel
Is nachtportier in een bordeel
Zijn handicap is geen bezwaar
Integendeel, bedenkt u maar: 
Wat er gebeurt in zulk een oord
Is sowieso toch ongehoord
 
Thuiswerkleed (ollekebolleke)
 
Leed van de thuiswerker:
Echt om de haverklap
Gaat door de kooplust van 
Buren mijn bel
 
Steeds meer fungeer ik als 
Afgifteservicepunt
Voor die pakketjes van
Post punt NL
 
Peter van der Vlis
 
Uit Lichtvoetig VI, de verzamelbundel met de beste inzendingen voor het Nederlands Kampioenschap Light Verse Dichten 2022 te Emmen. De bundel bevat werk van 25 dichters en telt 92 blz. ISBN: 978 90 83251974. Bij Taalpodium STEM te koop voor €10. Te bestellen voor € 15 (inclusief verzending) via taalpodiummmXoutlook.com (X=@). Of maak het bedrag over op NL62 RABO 0170 2964 07 t.n.v. Taalpodium Emmen en Lichtvoetig VI valt per omgaande in uw brievenbus.