oudejaarsshow
 
Coenraedt: “Corona mag niet winnen!”
Pandemie of niet, de dichterlijke oudejaarsshow van Coenraedt van Meerenburgh gaat dóór. De 13de editie is op oudejaarsmiddag online beschikbaar via de website van boekhandel De Drvkkery. Streamt allen! Ondanks corona gaat de Vlissingse dichter Coenraedt van Meerenburgh stug door. Voor de 13de keer geeft hij een Dichterlijke Oudejaarsshow in boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Deze keer kan het publiek niet lijfelijk aanwezig zijn, maar de serie snelsonnetten over het afgelopen jaar is op donderdag 31 december vanaf 12:00 uur online te bekijken op de website van boekhandel De Drvkkery. De gezongen ‘Ode aan het snelsonnet’ aan het slot zal uiteraard niet ontbreken, evenals pianist Ferenc Hannewijk, die ook deze keer de piano bespeelt.
 
Breuk
Het was al maanden spannend of er wel zoiets als een oudejaarsshow zou kunnen plaatsvinden. In overleg met directeur Jan de Vlieger van De Drvkkery is deze oplossing uit de bus gekomen. Coenraedt: “Ik ben er blij mee, want het zou jammer zijn als er een breuk ontstond in de traditie. Dan zou corona gewonnen hebben, en dat willen we niet.” Al sinds 2003 vindt de terugblik op het jaar in snelsonnetten plaats. Eerst door Aaike Jordans uit Goes, daarna als duovoorstelling door Ko de Laat en Coenraedt. Dit jaar is het voor de vijfde keer een solovoorstelling. Als geheugensteuntje voor de onderwerpen van de snelsonnetten zijn er afbeeldingen te zien op een projectiescherm.
 
Snelsonnet
Het snelsonnet is groot gemaakt door oud-Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943-2010). Het bestaat uit een kwatrijn (vier regels) met rijmschema a-b-b-a, gevolgd door een distichon (twee regels), met een andere rijmklank.
 
Wat kan het publiek zoal verwachten?
Coenraedt: “Corona, corona en corona. Nee, er was natuurlijk nog veel méér te beleven dit jaar: de Amerikaanse presidentsverkiezingen, resomeren als alternatief, een kaars die ruikt naar een vagina, de val van Juan Carlos, een walvisstaart die een metro redt. Zo maar een selectie van de onderwerpen uit het afgelopen jaar.”Het wordt je vijfde show als solodichter, dit keer wel zonder publiek. Hoe anders wordt dat? Coenraedt: “Dat zal wel raar zijn. Het is altijd leuk om direct de reacties van het publiek op te vangen. Nu moet ik dat er een beetje zelf bij denken. Ik zal in ieder geval alle energie die ik in me heb inzetten, om de snelsonnetten in de huiskamers, of waar dan ook te laten ‘landen’. Het voordeel van deze opzet is dat nog veel méér mensen mee kunnen kijken, dus: streamt allen!”
 
Beknopte biografie
Coenraedt van Meerenburgh (Oost-Souburg 1967) begon in 2005 gedichten te schrijven. Hij kiest voor vaste versvormen als sonnet, snelsonnet, villanelle en ollekebolleke. Hij won de publieksprijs en twee maal de juryprijs van poëziewedstrijd De Raadselig Roos in Venray. Ook was hij twee keer laureaat van poëzieprijs Culturele Centrale Boontje in Sint Niklaas. Van Coenraedt verschenen tot nu toe vier bundels: de mini-glossy ‘Coenraedt’ (eigen beheer 2009), een vertaling van de complete sonnetten van Shakespeare (Dordrecht 2012), vijf jaar later gevolgd door een vertaling van dezelfde reeks in de versvorm Ollekebolleke (Vlissingen 2017). Zijn beste snelsonnetten publiceerde hij in de bundel ’10 jaar snelsonnetten’ (Vlissingen 2016). Verder zijn gedichten van Coenraedt terechtgekomen in diverse wedstrijdbundels, een schoolboek Nederlands voor het voortgezet onderwijs en in literair tijdschrift Ballustrada.
 
Donderdag 31 december 2020 – vanaf 12u00 ONLINE
Coenraedt van Meerenburgh – Dichterlijke Oudejaarsshow
https://drukkerijmiddelburg.nl/
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Vuurwerk



Wat jammer, oud en nieuw is weer voorbij.
Romeinse kaarsen, rotjes, ratelbanden,
Chinese rollen, afgerukte handen:
ze brachten leven in de brouwerij.

Gelukkig startte het festijn erg vroeg.
Begin september hoorde je hier al
de eerste dreun, zo’n moordend helse knal.
Van zulke bommen krijg je nooit genoeg!

Ach, enkel watjes hielden hun hart vast
bij onze jaarwisselingskanonnade;
zij vreesden vuurwerkleed plus tonnen schade
en urmden over grove overlast.

Maar al die schade is toch doodnormaal?
De nieuwjaarsviering wordt dus niet vergald:
er mag gesloopt verminkt gemold geknald
want dát maakt de beleving zo totaal!


(Uit: Heerhugowardse gedichten)