Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Pantun?

Pantun? 27 okt 2009 15:24 #1

  • Bas Boekelo
  • Bas Boekelo's Profielfoto
Staand in een veld vol welig kruid
Zie ik een elf op blote voeten
Ik heb het bij ‘oom Jaap’ verbruid
Ik ben bereid er voor te boeten

Zie ik een elf op blote voeten?
Het heeft meer weg van een kalkoen
Ik ben bereid er voor te boeten
En doe mijn best op een pantun
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Pantun? 27 okt 2009 15:25 #2

  • Bas Boekelo
  • Bas Boekelo's Profielfoto
Mijn te vroeg overleden buurman was een uitblinker in het schrijven van Haiku. Ik kon zijn werk wel waarderen. Zelf heb ik niets met poëzie, en zal me er ook niet aan wagen. Een visser in het lommer, het verhullen van innerlijke leegte, nee, het Pantun, al of niet berkait, is niet geschikt voor mij.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Pantun? 27 okt 2009 21:00 #3

  • Jaap van den Born
  • Jaap van den Born's Profielfoto
Bas, je hebt je best gedaan en meer kan een mens in redelijkheid niet verwachten. Ook wil ik niet je voortijdig overlijden op mijn geweten hebben (volgens mij leidt het maken van haiku tot versnelde afbraak van hersenweefsel), dus stop er maar mee en ga vrolijk verder op de door je karma voor jouw bepaalde weg.
Het is inderdaad geen pantun wat je maakte, maar een doorlopend vers en het pantun eist nu eenmaal een cesuur waarbij de twee helften gescheiden zijn en de eerste helft een - liefst verborgen- verwijzing naar de tweede maken . Ik zie in de elfen echter, hoe ik ook mijn best doe, geen verwijzing naar mij. Ik heb wat elfachtige danspasjes geprobeerd voor de spiegel, maar nee. Met tuinkabouter was je in de buurt gekomen(in een café zei ooit iemand tegen me: "Weet je dat je kruiwagentje fout geparkeerd staat?"). Jammer, maar dat zijn nu eenmaal de slagen die het leven uitdeelt en die we dapper moeten dragen om een beter mens te worden.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Re:Pantun? 28 okt 2009 18:38 #4

  • Bas Boekelo
  • Bas Boekelo's Profielfoto
Jaap, er zijn nog veel meer dichtvormen die mij niet liggen. Het zij zo. Je lessen zijn aan mij niet besteed gebleken, maar evengoed dank.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.131 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Een onbekende vertaling van The Raven 3

[youtube]rckTOjag83w[/youtube]

 

Maar nu die onbekende vertaling. Van wie is die en waarom is hij nu pas ontdekt ( herontdekt natuurlijk, want het was geen geheim in 1897 en ook niet clandestien uitgegeven)?  Wel, de reden dat deze versie ontsnapte aan de aandacht van latere bloemlezers ligt waarschijnlijk aan de titel van de bundel, waarin het gepubliceerd werd in oktober 1897: Een Reiziger in Vroolijkheid, Nieuwe Voordrachten van Willem van Zuijlen, uitgegeven bij Van Holkema & Warendorf, Amsterdam.  Een bundel met boert en luim voor bruiloften en partijen is niet bepaald de plaats waar je dit  gedicht verwacht en ik zou de gezichten van de olijke bruiloftsgasten wel eens willen zien als iemand ‘De Raaf’ bij die gelegenheid voluit en op gedragen toon declameerde.   Ik zou vooral benieuwd zijn hoever hij kwam, voor hem op waarschijnlijk boertige en luimige wijze de mond gesnoerd werd. 
Daar staat dus, te midden van olijke stukjes als ‘Een bespottelijk misverstand’, ‘De Sinter-klaas-Vrijer’, ‘Aannemen, meheer!’ en ‘De Gemarineerde Haring’, opeens op pagina 172:

Lees meer...