Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Scherpe stellingen

Onderwerp: Hoofdverpleegkundige

Hoofdverpleegkundige 3 maanden 3 dagen geleden #1

 • Remko Koplamp
 • Remko Koplamp's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 1291
 • Ontvangen bedankjes 744
Hoofdverpleegkundige of hoofdverpleegkundige?

In de recente levendige discussies in het draadje ‘het oude ambacht’ bracht o.a. de zoektocht naar de hoofdklemtoon in samenstellingen met als laatste uitgang ‘kundige’ (niet deskundige) de tongen in beweging.
Merkwaardig, en eigenlijk ook wel teleurstellend, was het dat de van Dale en het ANW (het Algemeen Nederlands Woordenboek) elkaar tegenspraken in het bepalen van de hoofdklemtoon van het woord ‘hoofdverpleegkundige’. Wanneer de woordenboeken het al niet met elkaar eens zijn hoe moeten wij het dan met elkaar eens worden?
Vandaar dat ik nog eens geprobeerd heb om in deze zaak enige klaarheid te krijgen. Via de website van Taaladvies.net heb ik daarom recent de volgende vraag voorgelegd.

“Mijn vraag is op welke lettergreep de hoofklemtoon valt in de woorden: hoofdverpleegkundige en of oogheelkundige. Wanneer ik van Dale raadpleeg krijg ik te zien dat de hoofklemtoon op lettergreep vier (kun) ligt. Raadpleeg ik daarentegen het ANW (Algemeen Nederlands Woordenboek) dan krijg ik te zien dat de hoofdklemtoon op de eerste lettergreep ligt (hoofd/oog). (NB: Op ANW krijg ik bij het lemma wijkverpleegkundige te zien dat daar de hoofdklemtoon op zowel de eerste als op de vierde lettergreep ligt).”

Ik kreeg gisteren antwoord van Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Onlangs hebt u op het Taalunieversum een taalvraag gesteld. Hieronder vindt u het antwoord:

De beklemtoning van woorden als 'hoofdverpleegkundige', 'wijkverpleegkundige' en 'oogheelkundige' varieert. De klemtoon kan zowel op de eerste lettergreep als op 'kun' liggen. Dat is wel te verklaren.

Als de klemtoon op 'kun' wordt gelegd, wordt de beklemtoning van het bijbehorende bijvoeglijk naamwoord op '-kundig' gevolgd: woorden als 'verpleegkundig', 'oogheelkundig' en 'tandheelkundig' hebben standaard de klemtoon op 'kun'. (Hetzelfde geldt voor 'geschiedkundig', 'letterkundig', 'natuurkundig' etc.) In de meeste gevallen wordt die beklemtoning overgenomen in een (naar een persoon verwijzende) zelfstandig gebruikte vorm daarvan: 'geschiedKUNdige', 'letterKUNdige', natuurKUNdige', en ook 'verpleegKUNdige'.

Als vóór zo'n aanduiding een woorddeel wordt toegevoegd met een sterk eigen betekeniselement, kan dat eerste deel ook de klemtoon krijgen. Dat geldt in dit geval: in 'hoofdverpleegkundige', 'wijkverpleegkundige' en 'oogheelkundige' voegen de woorddelen 'hoofd', 'wijk' en 'oog' een belangrijk betekenisaspect toe aan het tweede deel van de samenstelling. De klemtoon kan daarom ook op dat eerste deel liggen. Zo vermeldt Van Dale naast 'wisKUNdige' de woorden 'verZEkeringswiskundige' en 'LEvensverzekeringswiskundige'. Bij die laatstgenoemde twee woorden ligt er zo'n sterke natuurlijke nadruk op het eerste deel dat dat de klemtoon krijgt.

Met vriendelijke groet,
Namens het Taalunieversum,

Jaco de Kraker

'Taaladvies' van het Taalunieversum is een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Taalunie, de Taaltelefoon en het Genootschap Onze Taal.
Laatst bewerkt: 3 maanden 2 dagen geleden door Remko Koplamp.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hoofdverpleegkundige 3 maanden 3 dagen geleden #2

 • Inge Boulonois
 • Inge Boulonois's Profielfoto
 • Offline
 • Admin
 • Dichters moeten verbeelding hebben
 • Berichten: 3419
 • Ontvangen bedankjes 1502
Bij de twee woorden kan de hoofdklemtoon kennelijk op zowel de eerste als de vierde lettergreep liggen.
Daarmee is de kans op onenigheid nog niet verdwenen.
Het moet ook niet te makkelijk worden gemaakt om een perfect ollekebolleke te schrijven :silly:
Dank je wel, Remko, dat je ons op de hoogte stelt van het antwoord van Taaladvies!

www.ingeboulonois.nl

Een dichter is een beeldhouwer die muziek schildert - C. Schouwenaars
Laatst bewerkt: 3 maanden 3 dagen geleden door Inge Boulonois.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Hoofdverpleegkundige 3 maanden 3 dagen geleden #3

Dank je Remko, voor het verder zoeken naar een duidelijk antwoord. Nu weten we waar we aan toe zijn. Een verpleegkundige kan elke verpleegkundige zijn maar wanneer er een specificatie voor zijn/haar beroep komt dan telt die het zwaarst.

groet,
Hanny
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.133 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Bout riméHoezo valt er op hem niets aan te merken?
Ik protesteer met klem en veel misbaar:
Want deze man heeft steeds weer, jaar op jaar
Neutrale scholing tegen lopen werken

Een gotspe zijn zijn allernieuwste schreden
Want volgens hem bestáát er geen verleden

Arie Slob denkt niet alleen dat álle wetenschappelijke disciplines ernaast zitten en dat de kosmos en de aarde, ondanks alle bewijzen, pas een paar duizend jaar geleden door zijn god geschapen zijn, maar wilde ook dat deze waanzin op openbare scholen in het lespakket werd opgenomen als tegenwicht tegen de goddeloze evolutietheorie

http://www.nu.nl/algemeen/1962562/christenunie-wil-scheppingsverhaal-in-openbaar-onderwijs.html

Bundels