Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: Biersonnettenkrans

Biersonnettenkrans 20 dec 2018 21:29 #1

  • Bas Jongenelen
  • Bas Jongenelen's Profielfoto
  • Offline
  • Iemand om te respecteren
  • Berichten: 76
  • Ontvangen bedankjes 18
Op 27 januari zal om 15.00u in café ‘Bossche Brouwers aan de Vaart’ (Tramkade 29) in ’s-Hertogenbosch de dichtbundel geplop, gesis, geschenk, geproost, genot worden gepresenteerd. Het betreft een unieke dichtbundel met daarin een door 14 dichters geschreven sonnettenkrans met het thema ‘bier’. De dichters zullen zelf aanwezig zijn om hun bijdrage voor te dragen. Verder zal er vrolijke livemuziek van Ton & Tonnie zijn en wordt het speciaal voor de gelegenheid door de Bossche Brouwers gebrouwen Hans Vlekbier geschonken, genoemd naar de legendarische Bossche dichter. De boekjes zullen voor 5 euro te koop zijn.

Een sonnettenkrans is een reeks van sonnetten waarbij de laatste regel van zo’n gedicht de eerste regel van het volgende gedicht is enz. De beginregels samen vormen het zogenoemde Meestersonnet. Het is een klassieke dichtvorm die zijn oorsprong vindt in het Renaissancistische Italië.

De vier Bossche Brouwers brouwen elke week een uniek bier om in hun café te verkopen. Ze hebben daarnaast een grote liefde voor alle vormen van cultuur: muziek, film, beeldende kunst, toneel, kleinkunst etc. Het café moet zoveel mogelijk podium zijn en worden voor alle uitingen van kunst, vinden de brouwers Ramon Strik, Leo Hamers, Michiel Peters en Marino van Liempt. Laatstgenoemde had de afgelopen jaren al meerdere malen een bijdrage geleverd aan andere poëzieprojecten en kwam zo in aanraking met het fenomeen sonnettenkrans. Hij was meteen geïnspireerd om via het onderwerp ‘bier’ de dichtkunst aan het publiek te brengen en vond al snel de benodigde poëten. Veel van de dichters zijn Bosschenaar en de brouwers zijn zelf ook in de pen geklommen. We zijn zo trots als een pauw op deze uitgave, die uitblinkt in kwaliteit en diversiteit.

Iedereen is welkom vanaf 14.00u. Er zal ook ander werk van de verschillende dichters te koop zijn. We hopen op een sfeer waarin na het drinken van een Hans Vlekbiertje mensen spontaan vanaf de toog hun eigen maaksels ten gehore zullen brengen. In de toekomst zullen we vaker aandacht aan de poëzie gaan besteden. Mensen die daar een bijdrage aan willen leveren, zijn van harte uitgenodigd met ons contact op te nemen.

Onderstaand het door Marino van Liempt geschreven meestersonnet dat in het boekje staat:

Toe laat ons dichten, roemen, loven, prijzen.
Verrijs en ga de dwaaste dansen dansen,
vat moed om met de mooiste mens te sjansen.
Wie wil er met ons naar Cocagne reizen?

Ontelbaar zotte dorsten zijn gelest,
schier eindeloze wijsjes zijn gezongen.
Een engelkoor bepiest de geile tongen,
het brouwsel wordt gevat of wordt geflest.

Het wonder laat zich heel eenvoudig kennen:
wat water, gerst en gist en bloempjes hop.
Een beetje van jezelf, een beetje God.

De brouwerijen weten van verwennen:
ad fundum allemaal! (behalve Bob).
Geplop, gesis, geschenk, geproost, genot.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Hendrikje de Koning
Tijd voor maken pagina: 0.159 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Jubileum!

jubileum

Ondanks de minder feestelijke gebeurtenissen deze week is het vandaag voor Het Vrije Vers een bijzondere dag met reden tot juichen en gepast feestgedruis. Het is vandaag exact 10 jaar geleden dat deze site werd opgericht door Quirien van Haelen! Het allereerste lichte vers dat hier verscheen is ook van zijn hand en kunt u hieronder integraal en ongecensureerd herbeleven.
 
Er is in die tien jaar veel veranderd. De wereld heeft in brand gestaan, crises kwamen en gingen, en de omgangstaal is zowel in syntaxis als semantiek er niet altijd vrolijker op geworden. Des te meer reden om het lichte vers, de humor, de prosodie, en de liefde voor elkaar en voor de taal te blijven vieren.
 
Bij deze dan ook de oproep om een jubileumvers te maken. Verboos, uitbundig lovend, puntig, hekelend, het mag allemaal. Wel in een hechte vorm gegoten, uiteraard. Leef u uit. Plaats het op ons forum, stuur het naar info[at]hetvrijevers[punt]nl.
 

Profetisch vers

Het lichte vers slaat danig aan het hakken
Een volrijm hamert op een halfrijm in
De vage titel ligt daar zwaargewond
 
Het schema neemt het vele wit te pakken
Een zin bestookt een afgebroken zin
Een paradox ligt bloedend op de grond
 
En humor snijdt een tweede laag in plakken
De muze Terpsichore verroert geen vin
De volta ramt bezeten in het rond
 
En hoor de beeldspraak eens naar adem snakken
De taal gutst uit een ongerijmd begin
Het ritme van de maat markeert het front
 
Laat de Jihad der poëzie beginnen
Het lichte vers zal weldra overwinnen
 
Quirien van Haelen
20 maart 2009