Wfn! Knst vqs nmbh k mdlws?

Lvgjdlg Nmssmszv

Bvcd cvd bbg swsw

Vvbf rdfg kjlm wsdrdcf

 

Bvnm lk; sds bvnh kl mnj

Vfdkbmskxnmlpvb

Mnj wdswf yhtjjnhkf

‘Cmnhgffdrh’ bgnfhrn

 

Vandaag is de sterfdag van Lt. Col. James Mortimer (1870-1916, sommige bronnen noemen 15 september), bedenker van de Mortimercode, in ons land bekend bij een handjevol oud-Indiëgasten.

Mortimer bedacht de code tijdens het beleg van Mafeking in de Boerenoorlog voor koeriers die door de omsingeling braken en de Boeren zijn er nooit in geslaagd onderschepte berichten te ontcijferen.  
Tijdens het beleg van Singapore door de Japanners in de Tweede Wereldoorlog gebruikten de Engelsen de code o.a. voor berichten aan door de Nederlands-Indische regering uitgeleende marechausse-eenheden, die achter de linies opereerden en zo kwam het in gebruik bij het KNIL.
Tijdens de politionele acties, voornamelijk bij het Korps Speciale Troepen van kapitein Westerling.
Het blad Tong Tong heeft in de jaren zestig van de vorige eeuw bij wijze van curiositeit een heel artikel hieraan gewijd, volledig geschreven in de Mortimercode. Geen van de lezers slaagde erin het te ontcijferen.

Drs. P heeft in Het Rijmschap (p. 158) een acrostichon opgenomen in de Mortimercode (Bvhdtvdzndze) van een tamelijk schunnige aard; hij zal er op vertrouwd hebben dat toch niemand het zal ontraadselen. Waarschijnlijk heeft hij kennis genomen van de code tijdens zijn periode in Indonesië; de sociëteit De Harmonie die hij daar bezocht werd ook gefrequenteerd door oud-kolonialen die daar waren blijven hangen, waaronder nogal wat avontuurlijk aangelegde oud-medewerkers van de Nederlandse inlichtingendiensten.

Een tip voor wie een poging wil wagen: Mortimer ging bij het maken van de code uit van het blindsimultaanschaken

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Oproep



We zoeken 21 gedichten over Emmen. Iedereen mag meedoen en iedere inzending is welkom.
De regels zijn heel simpel: het gedicht moet gaan over een plek of een belevenis in de gemeente Emmen, en het gedicht moet in de beschikbare ruimte passen.

De geselecteerde gedichten worden gedrukt op een special landkaart met op de ene kant de 21 gedichten en op de andere kant een landkaart van de gemeente Emmen waarop alle locaties zijn te vinden. Voor ieder gedicht dat geselecteerd wordt, krijgt de dichter een bescheiden onkostenvergoeding. Daarnaast is er per geselecteerd gedicht een creatief budget beschikbaar. Dat kan gebruikt worden voor een bijzondere uitvoering van het gedicht, bijvoorbeeld een filmpje, een koorzang, een lied, een internetpagina of iets dergelijks.
Alles mag, als het maar op internet geplaatst kan worden.

De inzendtermijn sluit op 21 maart om 24.00 uur. Op de website van de gemeentedichter http://l.facebook.com/l/zAQH1-zKRAQEzRqth-ocnuQIi3DrO_kCYHVxXQiAH4CSctA/www.gemeentedichteremmen.nl staat aanvullende informatie. Meedoen kan door het gedicht per mail te sturen aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..