LICHTVOETIG6JURYVERSLAG
 
Op de laatste zondag van oktober vond alweer voor de zesde keer het officiële light verse kampioenschap van Nederland plaats. Ook dit keer in het dichtbij het treinstation gelegen eetcafé Groothuis dat over een aangenaam theaterzaaltje beschikt, inclusief balkon. De juryleden waren evenals vorig jaar: Inge Boulonois, Nicolette Leenstra, Machiel Pomp en Ton Peters. Op hun scoreformulieren stonden de drie beoordelingscriteria: Inhoud, Light Verse (originaliteit, diversiteit) en Presentatie. Voor ieder onderdeel konden de finalisten scoren op een schaal van 4 tot en met 10. Natuurlijk is het beoordelen van verzenmakers een hachelijke zaak, zeker met een kritisch publiek in de zaal dat voor een groot deel uit fans bestaat. Misschien mede daarom is er dit jaar voor de eerste keer een publieksprijs door de organisatie ingesteld.
 
Van de acht finalisten waren er drie die de tocht naar Emmen al een keer gemaakt hadden: Peter van der Vlis, Niels Blomberg en Bart Adjudant. Voor de andere vijf was het een compleet nieuwe ervaring hoewel dat natuurlijk niet voor hun podiumkunsten gold. Hannelly Krutwagen, Koos Dijksterhuis, Niek Kalberg, Rene Turk en Nando Leydes hielden het publiek aangenaam bezig. Voor Niels was het trouwens al de zesde keer dat hij in het bijbehorende boekje ‘Lichtvoetig’ gepubliceerd stond en...de vijfde keer dat hij een van de finalisten was!
 
Terwijl de jury voor de helft uit vrouwen bestond, gold dat niet voor de deelnemers. Hannelly was de enige vrouw maar dan wel een die opviel door het sublieme taalgebruik. Geografisch bijzonder was het feit dat er maar liefst drie finalisten (Bart, Koos en Niek) uit de stad Groningen afkomstig waren, de stad van Jean Pierre Rawie, vormvaste geweldenaar die overigens zelf tussen het publiek zat. Een publiek dat nu eens knallende verzen en dan weer zachtmoedige bedenksels over zich heen hoorde komen. René droeg drie verzen voor, alle drie met een daverend slot. Nando kwam overdonderend op het podium en vulde bijna zonder ademhalen zes minuten. Bart was net zo overdonderend, maar struikelde even om daarna voortvarend door te gaan. Koos koos voor het meer subtiele, bijna intellectuele. Niels eindigde dit jaar niet bij de eerste drie. ‘Misschien ben ik toch meer een vormvast dan een lichtvoetig dichter’, verzuchtte hij na afloop. Waarna hij meteen beloofde ook het volgend jaar mee te doen. Peter won, Nando werd tweede en Niek derde.
Een korte schets van deze drie.
 
Peter van der Vlis 
 
Peter neemt je direct mee in zijn verhaal. Hij is uitstekend verstaanbaar en praat zijn gedichten op vlotte wijze aan elkaar. Zijn gedichten zijn zonder uitzondering spitsvondig en kort, het taalgebruik is effectief en doet nergens gekunsteld aan. De keuze om ook een lobbertang voor te dragen was gedurfd, aangezien de lobbertang bij uitstek een versvorm is die lezend tot zijn recht komt. Een andere gedurfde keuze was dat Peter alles vlekkeloos uit het hoofd voordroeg. Hij heeft goed over de opbouw van zijn set nagedacht, de timing was perfect en hij wist precies met welk vers hij wilde eindigen. Knap om in een 'koude zaal' het publiek van A tot Z te boeien en te amuseren. 
 
Nando Leydes
 
Nando is een innemende persoonlijkheid met een forse dosis terloops gebrachte humor. Om na twee gedichten achteloos te zeggen: "ok, start de tijd, we kunnen beginnen" was schalks en ontwapenend. Zijn gedichten zijn zonder uitzondering origineel, geestig en vindingrijk. Emmen was getuige van het podiumdebuut van een ruwe diamant. Hij is een buitengewoon getalenteerde light verse dichter. 
 
Niek Kalberg
 
Niek Kalberg is een ervaren causeur, en dat merk je als toeschouwer direct. Hij maakt goed gebruik van zijn stem en heeft een prettige voordraagcadans. Hij heeft de meeste versjes voorgedragen van alle deelnemers, met geestige woordspelingen rond de termen vogeltrek, spitsmuis en abrikozen. Helaas werd zijn optreden na 6 minuten afgebroken door het rode licht. Zijn geplande slotvers hopen we bij een komende editie van Lichtvoetig alsnog te kunnen beluisteren.
 
 
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

SlachtoffersPlatini, Blatter, creatief en puur
Belangeloos, vol passie als lakei
Van Koning Voetbal, liggen allebei
Als spel- en geldverdelers onder vuur

Als dank verliezen ze geheid hun baan
Bestuurders is ook nìks meer toegestaan!