emmen2023a
Foto IB
 
Op de foto vlnr: Emiel Bootsma, Peter van der Vlis, Rikkert Zuiderveld, Koos Dijksterhuis en presentator en voorzitter STEM Eddie Zinnemers
 
Het Kampioenschap Light Verse Dichten in Eetcafé Groothuis te Emmen was wederom een geanimeerde en feestelijke gebeurtenis. In de volle zaal brachten de acht finalisten lichtvoetige poëzie van hoog niveau ten gehore. Dit zevende kampioenschap, uitstekend georganiseerd door Taalpodium STEM, vormde ook een goede gelegenheid om bekende en nieuwe lightversedichters te ontmoeten. Jean Pierre Rawie maakte weer deel uit van het publiek. Kortom, wie er niet bij was, heeft iets gemist! 
 
De presentatie was, evenals vorig jaar, in handen van Machiel Pomp en Eddie Zinnemers die dat in meesterlijke stijl deden. De voordrachten der genomineerden – Peter van der Vlis, Bart Adjudant, Rikkert Zuiderveld, Niels Blomberg, Christian Goijaarts, Emiel Bootsma, Koos Dijksterhuis en René Turk – werden humoristisch en muzikaal omlijst door Dorine Wiersma.
 
Hoewel het lightverseniveau van de deelnemers hoog was, bleek het voor de vakjury, bestaande uit Ton Peters, Machiel Pomp, Nicolete Leenstra en Inge Boulonois, niet moeilijk om tot consensus te komen. Winnaar werd Rikkert Zuiderveld, die vooral uitblonk in vakmanschap. Hij ontving het ludieke gouden lightversebeen uit handen van de burgemeester van Emmen, Eric van Oosterhout.
 
De tweede prijs ging naar Peter van der Vlis, de winnaar van vorig jaar, wiens geestige verzen de jury ook dit jaar zeer bekoorden. Koos Dijksterhuis, die vooral indruk maakte met korte, spitsvondige gedichten, sleepte de derde prijs weg. De in 2022 in het leven geroepen Publieksprijs, nu tot Gezienus Omvlee Trofee omgedoopt, ging, zeer verdiend, naar Emiel Bootsma, die de gouden klomp uit handen van de weduwe van Gezienus, Erna Haverkate, ontving. 
 
Het vrije vers feliciteert het viertal van harte!
Onze site komt deze week in het teken te staan van dit kampioenschap. Van elk van de winnaars zal een gedicht op de voorpagina prijken.
 
Taalpodium STEM heeft, evenals vorige jaren, een bundel samengesteld met de beste van de ingezonden gedichten: Lichtvoetig VII. De vormgeving van het boekje werd verzorgd door Gerard Stout, de kleurrijke tekening op de omslag door Johann Krol. De bundel bevat verzen van 22 dichters. De bundel is verkrijgbaar voor € 13,50 inclusief porto en kan besteld worden door een mail te sturen naar taalpodiummmXoutlook.com (X=@).
 
lichtvoetig7
 
 
 
 

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Utrechts sonnet

vogels
© CreativeCommons
 
 
Het najaar valt en wolken drommen samen
De vogels trekken naar het zuiden toe
Ik weet nog dat ze in de lente kwamen
En hoe de tijd vervloog, het maakt me moe
 
Ik weet nog dat ze in de lente kwamen
Vanuit het niets, ineens, geen mens wist hoe
Ze floten en ze krasten onze namen
En riepen op tot moord en amour fou
 
Ze floten en ze krasten onze namen
Het werd een drama en een hoop gedoe
Ik weet nog dat ze in de lente kwamen
En hoe de tijd vervloog, het maakt me moe
 
Gelukkig is er kaas en rode port
Ik eet en drink en zie wel wat het wordt.
 
 
Redacteur Jeroen van den Heuvel van de literaire website ooteoote.nl besprak dit sonnet uit onze jubileumbundel Er is light. (Dank, Jeroen!) Zijn bespreking is hier te lezen.