Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij

Onderwerp: rijk rijm

rijk rijm 13 sept 2021 22:05 #1

Hallo allemaal,

Ik heb nog een paar vragen over rijk rijm.
top – stop, lijf – blijf, bloei – gloei, prooi – strooi, allemaal rijk rijm vanwege de dezelfde medeklinker?
En deze?
uit – buit en ooi – mooi, kan toch wel, hè? Of ook niet?

Alvast bedankt voor jullie reactie.

Groeten,
Riet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 14 sept 2021 09:32 #2

 • Wim Meyles
 • Wim Meyles's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • taalhumorist
 • Berichten: 1688
 • Ontvangen bedankjes 2203
Jouw voorbeelden vormen allemaal perfecte rijmparen, Riet.
Het is handiger om uit te gaan van de klank van de beginmedeklinker(s) dan van de letters zelf. In top/stop verschilt de klank 't' van de klank 'st', enz.

Een aardig voorbeeld van verschillende beginmedeklinkers in een beklemtoonde lettergreep die (op grond van de klank) wél rijk rijm vormen: 'quotiënt' en 'efficiënt'.

Hartelijke groet,
Wim
www.wimmeyles.nl

Nieuwste boek: Driemaal daags een vers
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 14 sept 2021 10:25 #3

 • B.J. Hoogland
 • B.J. Hoogland's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 2359
 • Ontvangen bedankjes 1241
Dag Riet,

Twee tips: Het algemeen letterkundig lexicon van de website dbnl.org biedt onderbouwing op het gebied van de Nederlandse taalkunde. Wel op hoog wetenschappelijk niveau maar toch goed leesbaar met duidelijke voorbeelden.

Lemma rijm: www.dbnl.org/tekst/dela012alge01_01/dela012alge01_01_02797.php

Het beste boek op dit gebied is voor mij het Nederlands rijmwoordenboek van Jaap Bakker. Vaak nog tweedehands op boekwinkeltjes.nl of bij bol.com te vinden voor een schappelijke prijs.

Met groet, Ben
Verba volant, scripta manent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 14 sept 2021 19:50 #4

Dank je wel, Wim en Ben.
'Quotiënt' en 'efficiënt' vind ik inderdaad niet rijmen, Wim.
Die link ga ik straks bekijken, Ben. (Tenminste als ik er de fut nog voor heb, want ik ben heel moe.) Is dat boek geschreven door de Jaap Bakker die hier ook gedichten plaatst?

Groeten,
Riet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 14 sept 2021 19:53 #5

 • Wim Meyles
 • Wim Meyles's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • taalhumorist
 • Berichten: 1688
 • Ontvangen bedankjes 2203
Nee, onze Jaap is gelukkig veeeel jonger :)
www.wimmeyles.nl

Nieuwste boek: Driemaal daags een vers
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 14 sept 2021 20:50 #6

 • Jaap Bakker
 • Jaap Bakker's Profielfoto
 • Offline
 • Forumgod
 • Berichten: 758
 • Ontvangen bedankjes 687
Dag Riet, zowel de Rijmwoordenboek-Jaap, als ik gaan gebukt onder een naam die wel erg gewoontjes is. Ik heb wel eens overwogen om een pseudoniem te gebruiken. Zoets als Van Dale of zo. Maar inmiddels is iedereen er wel aan gewend, geloof ik Maar als er nog steeds mensen in de war raken, wil ik best iets aanpassen. Vooralsnog mag men de andere Jaap wel als de bekendste beschouwen. :)
Groet,
Een Jaap
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 15 sept 2021 13:59 #7

Dag Jaap,

Jammer, dat jij dat boek niet geschreven hebt, want ik dacht al aan een eventuele mogelijkheid om het digitaal door te mailen, uiteraard tegen de betaling van de waarde van het boek.
Bakker is net als Van Kempen inderdaad een veelvoorkomende keurige naam, niks mis mee. Gewoon houden zo, hoor. :)

Vele groetjes,
Riet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

rijk rijm 15 sept 2021 14:46 #8

Dag Ben,

Interessante link. Goed te lezen, maar ik weet nog zo weinig van dichten af, dus doe ik niet alles tegelijk. Gewoon zo nu en dan een stukje dan word ik op mijn oude dag toch nog iets wijzer. :-)
Hartelijk dank voor het plaatsen van die link.

Vele groetjes,
Riet
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.110 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

Coenraedts Oudejaarsshow In De Drvkkery

oudejaarsshow
 
Coenraedt: “Corona mag niet winnen!”
Pandemie of niet, de dichterlijke oudejaarsshow van Coenraedt van Meerenburgh gaat dóór. De 13de editie is op oudejaarsmiddag online beschikbaar via de website van boekhandel De Drvkkery. Streamt allen! Ondanks corona gaat de Vlissingse dichter Coenraedt van Meerenburgh stug door. Voor de 13de keer geeft hij een Dichterlijke Oudejaarsshow in boekhandel De Drvkkery in Middelburg. Deze keer kan het publiek niet lijfelijk aanwezig zijn, maar de serie snelsonnetten over het afgelopen jaar is op donderdag 31 december vanaf 12:00 uur online te bekijken op de website van boekhandel De Drvkkery. De gezongen ‘Ode aan het snelsonnet’ aan het slot zal uiteraard niet ontbreken, evenals pianist Ferenc Hannewijk, die ook deze keer de piano bespeelt.
 
Breuk
Het was al maanden spannend of er wel zoiets als een oudejaarsshow zou kunnen plaatsvinden. In overleg met directeur Jan de Vlieger van De Drvkkery is deze oplossing uit de bus gekomen. Coenraedt: “Ik ben er blij mee, want het zou jammer zijn als er een breuk ontstond in de traditie. Dan zou corona gewonnen hebben, en dat willen we niet.” Al sinds 2003 vindt de terugblik op het jaar in snelsonnetten plaats. Eerst door Aaike Jordans uit Goes, daarna als duovoorstelling door Ko de Laat en Coenraedt. Dit jaar is het voor de vijfde keer een solovoorstelling. Als geheugensteuntje voor de onderwerpen van de snelsonnetten zijn er afbeeldingen te zien op een projectiescherm.
 
Snelsonnet
Het snelsonnet is groot gemaakt door oud-Dichter des Vaderlands Driek van Wissen (1943-2010). Het bestaat uit een kwatrijn (vier regels) met rijmschema a-b-b-a, gevolgd door een distichon (twee regels), met een andere rijmklank.
 
Wat kan het publiek zoal verwachten?
Coenraedt: “Corona, corona en corona. Nee, er was natuurlijk nog veel méér te beleven dit jaar: de Amerikaanse presidentsverkiezingen, resomeren als alternatief, een kaars die ruikt naar een vagina, de val van Juan Carlos, een walvisstaart die een metro redt. Zo maar een selectie van de onderwerpen uit het afgelopen jaar.”Het wordt je vijfde show als solodichter, dit keer wel zonder publiek. Hoe anders wordt dat? Coenraedt: “Dat zal wel raar zijn. Het is altijd leuk om direct de reacties van het publiek op te vangen. Nu moet ik dat er een beetje zelf bij denken. Ik zal in ieder geval alle energie die ik in me heb inzetten, om de snelsonnetten in de huiskamers, of waar dan ook te laten ‘landen’. Het voordeel van deze opzet is dat nog veel méér mensen mee kunnen kijken, dus: streamt allen!”
 
Beknopte biografie
Coenraedt van Meerenburgh (Oost-Souburg 1967) begon in 2005 gedichten te schrijven. Hij kiest voor vaste versvormen als sonnet, snelsonnet, villanelle en ollekebolleke. Hij won de publieksprijs en twee maal de juryprijs van poëziewedstrijd De Raadselig Roos in Venray. Ook was hij twee keer laureaat van poëzieprijs Culturele Centrale Boontje in Sint Niklaas. Van Coenraedt verschenen tot nu toe vier bundels: de mini-glossy ‘Coenraedt’ (eigen beheer 2009), een vertaling van de complete sonnetten van Shakespeare (Dordrecht 2012), vijf jaar later gevolgd door een vertaling van dezelfde reeks in de versvorm Ollekebolleke (Vlissingen 2017). Zijn beste snelsonnetten publiceerde hij in de bundel ’10 jaar snelsonnetten’ (Vlissingen 2016). Verder zijn gedichten van Coenraedt terechtgekomen in diverse wedstrijdbundels, een schoolboek Nederlands voor het voortgezet onderwijs en in literair tijdschrift Ballustrada.
 
Donderdag 31 december 2020 – vanaf 12u00 ONLINE
Coenraedt van Meerenburgh – Dichterlijke Oudejaarsshow
https://drukkerijmiddelburg.nl/