Welkom, Gasten
Gebruikersnaam: Wachtwoord: Onthoud mij
Laat het ons weten.

Onderwerp: Menu-nonsens

Menu-nonsens 07 okt 2022 10:24 #1

  • Inge Boulonois
  • Inge Boulonois's Profielfoto
  • Offline
  • Admin
  • dichter
  • Berichten: 4425
  • Ontvangen bedankjes 2252
Vandaag in de mailing van Laurens Jz. Coster dit vermakelijke gedicht van Pancer, wie dat ook moge zijn...
Leuk genoeg om hier te delen :-)

Menu-nonsens

O! Holland, is je taal niet schoon?
Gebruik die dan en doe gewoon.

’k Ging laatst dineeren in de stad
en kreeg een kaart, une carte de plats.
En hoe ik zocht .... en zocht, ik vond
geen woord dat in het Hollandsch stond.
Een broodje boter “pain et beurre”,
vleesch was viande, kool choufleur.
Zeg klinkt ons woordje “spek” zoo raar?
En eet u lekkerder van “lard”?
Wat wordt me nou toch voorgezet
als “Mayonnaise de crevettes”?
of “Boeuf garni de Crepinette”?
Wat krijg ik strakjes na de thee
als “Escalope de pain panée”.
Wat hangt er nou toch aan m’n fiets
als Tirolienne paprica cuites?
Wat is anguille en gelée,
En “boeuf pressé salade mêlée ....?
O. Steak de Porc en Sole meunière,
Goulache Hongroise et de Madère.
Ruk in met die aanstellerière
En breng die boel maar naar derrière.
Een ei noem ik een “ei”, ’t zij zacht
of hard of tot een koek gebracht.
Maar nee, in Holland noem je dat
“un oeuf”, dat klinkt toch niet zoo plat.

Un oeuf de Meyerbeer is geel.
Un oeuf Lithauen is met meel.
Oeuf Napels is .... ja, weet ik veel!
O kip, wat ben jij intressant
je heet poulet in ’t restaurant.
Onnoozel lam, jouw bloed heet jus,
je heet agneau op het menu,
“agneau velours” nou vraag ik u.
En koe, jouw pens heet na je dood
poitrine de boeuf en entre côte.
Dat deel waarvoor men zich geneert
je koe-jambon wordt ge ...garneerd.
Soms klinkt de spijs verbazend raar,
Als “Canapé de Caviar”.
Snapt U nú wat de hotelier,
doet met zijn ouwe kanapee?
Ik ga nu zelf aan ’t fantaseeren
en ook menu’s aan ’t componeeren.
Ik noem bijvoorbeeld rijst met krenten
Riz-raisins-maigres de Corinthe.
Ik noem gestampte kool met spek
Cement Beton de rue d’Utrek.
Een groote taart met schuimgedoe
heet “pain cheri de notre moe”.
Een boterham rookvleesch of ros
heet „pain de vent ou fil d’Ecosse”.

Ga u maar door, die ’t eenmaal weet.
Maar weet u wat ik liever eet
dan al die flauwe duisternis ?
Geef kaas of worst en vleesch en visch,
geef brood en melk en spek en ham,
ik wil een echte boterham.
De rest die lap ik aan m’n zool
als “Soupe bouilli de Apekool”.
www.ingeboulonois.nl
dichter & schilder
Laatst bewerkt: 07 okt 2022 10:31 door Inge Boulonois. Reden: titel toegevoegd
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.

Menu-nonsens 07 okt 2022 11:01 #2

Echt leuk! Dank je voor het plaatsen hier, Inge :)
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Inge Boulonois

Menu-nonsens 07 okt 2022 11:24 #3

  • Niek Kalberg
  • Niek Kalberg's Profielfoto
  • Offline
  • Forumgod
  • Berichten: 1226
  • Ontvangen bedankjes 2311
Knap en mooie clou! Weer een onbekend talent.
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Bedankt door: Inge Boulonois

Menu-nonsens 21 nov 2022 22:40 #4

  • Wijnand
  • Wijnand's Profielfoto
  • Offline
  • Nieuwkomer
  • Berichten: 19
  • Ontvangen bedankjes 9
misschien iets voor de Librije
Alleen ingelogde leden kunnen reageren.
Tijd voor maken pagina: 0.199 seconden

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

O, dat je doodgaat (voor Cees van der Pluijm)



Zet de computers uit
De loopbanden stil
Stop pompen en het motoriek

Sluit de expeditie af
Druk persleidingen leeg
Duw hekken voor de poort

Leg sensoren lam
Schuif signalen doof
Fluit de allerlaatste stoot

Maak balansen op
Vergeet wat is geweest
Verdeel wat is gewonnen