STELLING: Voor wie erg gevoelig voor correct metrum heeft, is een anapestische limerick een soort heffingsvers.
UITLEG: Het metrum zoals wij dat toepassen op dit forum, kenmerkt zich door afwisseling van heffingen en dalingen: tussen 2 heffingen staan 1 of 2 dalingen. Als je kiest voor metrum met 1 daling per heffing (jambe, trocheus), dan is dat vergelijkbaar met vierkwartsmaat. Bij 2 dalingen per heffing (dactylus, amfibrachys, anapest) lijkt het meer op een driekwartsmaat of een zesachtstemaat. Deze vergelijking is beperkt (en doet veel musici steigeren), maar hij werkt redelijk binnen de volgende aanname: elke lettergreep is even lang, we noemen dat voor het gemak een tel.
Bij heffingsverzen wisselt het aantal dalingen per heffing. Laten we zeggen dat de heffing nog steeds 1 tel is. Een enkele daling tussen twee heffingen is ook een tel, maar 2 dalingen zijn beide een halve tel. Op deze manier heb je nog steeds een vierkwartsmaat. Hij blijft derhalve prima te zingen of ritmisch te declameren, maar op dit forum zien we het toch liever.
De anapestische limerick heeft iets vergelijkbaars aan het begin: het is eigenlijk alleen goed te lezen, als je de 2 dalingen aan het begin van de regel leest als 2 halve tellen.
Daarmee kun je je afvragen of het wel voldoet aan de eisen dit we op Het Vrije Vers stellen aan metrum.