Het vrije vers

Bevrijd van vormloosheid

Omdat light verse lééft

Typisch Sicilië heet de nieuwe bundel met ollekebollekes van Peter A. Knipmeijer. Het is een uitgave van uitgeverij Vliedorp uit het Groningse Houwerzijl. Is het light verse daarmee langzaam letterlijk en figuurlijk uit het centrum van de aandacht aan het verdwijnen nu we uit Dordrecht van Liverse op dat gebied niks meer vernemen en op het Vrije Vers al heel lang geen werk meer verschijnt van dichters uit de Boven Categorie?
Ook de nationale light-versekampioen 2018, Machiel Pomp, heeft nooit de moeite genomen een bijdrage te leveren aan het VV.

Typisch Sicilië bestaat uit twee afdelingen: Snel naar Sicilië en Henk doet Palermo aan.
In beide delen vernemen we van de moeizame en soms vooroordeelbevestigende escapades van Nederlandse vakantiegangers op het Italiaanse eiland.
In het eerste deel volgen we de onbenijdenswaardige lotgevallen van een gezin, gezien vanuit het perspectief van de man. In afdeling twee is Henk, een loser uit Zeeland, het slachtoffer van Siciliaanse ondeugden. Al met al zijn hun wederwaardigheden niet bepaald een uitdaging om zelf op het vliegtuig naar Palermo te stappen. De vaak fraaie en kundige verwoording in ollekebollekes die Peter Knipmeijer aan die belevenissen geeft, is wel een uitdaging aan de liefhebber van light verse om een bundeltje te bemachtigen. Daar moet hij dan niet te lang mee wachten, want deze uitgave heeft met een oplage van 100 exemplaren een bibliofiel karakter.

Snel naar Sicilië

Magische bergtoppen!
Spierwitte palmstranden!
Volgens de reisfolder
Móest ik erheen

Dus staat mijn tent in het
Zuidlaardermeergebied
Dorstig en koud
Zak ik weg in het veen

Het eerste gedicht zegt eigenlijk al alles. De vakantie op het eiland der beloftes is op een fiasco uitgelopen en de familie is gevlucht naar een camping in eigen land. Niet bepaald vrolijk stemmend. Dat was de reden van hun schielijke vertrek ook niet. Het slotgedicht licht ons daar over in.

Prachtig, zo’n Etna-tour!
Daar is de hoofdkrater!
Even geduld nog
We minderen vaart –

(Dan blaast een giftige
Zwaarpyroclastische
Gloedwolk het hele gebied
Van de kaart)

Tussen het eerste en laatste gedicht van deze afdeling vindt er een boel ellendigs plaats, niet altijd even origineel ongemak, maar wel geestig verwoord in prima lopende ollekebollekes.
Uiteraard ga ik u het plezier om dat allemaal zelf te ontdekken niet vergallen door er al te veel over prijs te geven. Wel nog even een paar kritische kanttekeningen. 'Vulkanologische stromen van klotsende lava' waar 'vulkanische' bedoeld is, draagt mijn goedkeuring niet weg. En wat moet ik denken van deze twee woorden uit regel zes van hun ollekebolleke: 'Quattrostagionifan' en 'Autonoleggio'. De ene keer moet ik 'gio' eenlettergrepig lezen als 'zjo' en de andere keer tweelettergrepig als 'gi-o'. Wordt hier Siliaans gesmokkeld om het aantal van zes lettergrepen in het ene geval niet te overschrijden en in het andere geval juist te halen?

Henk doet Palermo aan

Maandelijks wasbeurtje
Henk ziet zijn spiegelbeeld
Rimpels, een pens
En een krimpende fluit

Dat is wel even een
Asjemenoumoment
Henk denkt: ’Verdimme,
Ik moet er eens uit!’

Dit is het tweede gedicht uit deel twee, voor mij de beste afdelingen.
Vrijgezel Henk begrijpt dat hij het over een andere boeg moet gooien om nog iets van zijn leven te maken. Zoals de titel al verklapt zal de verhoopte ommekeer op Sicilië plaatsvinden, het eiland van never a dull moment. Het is light verse, Peter Knipmeijer is aan het woord, dus we weten dat we voor Henk veel naars kunnen verwachten wat voor de lezer dan weer veel prettigs betekent.
Uiteraard ga ik weer niks verklappen over concreet misfortuin en ongemak. Maar ik weet zeker dat u nu al blij bent niet in de schoenen van Henk te staan. De dichter zegt er in zijn laatste vers dit over:

Droevige reislectuur
Henk was de hoofdpersoon
Hoe het ooit afloopt
Is nog maar de vraag

Dit was voor u slechts een
Coming-of-ageroman
Henk zit met alles
Maar mooi in zijn maag

Kondigt Peter Knipmeijer hier subtiel een vervolg aan op zijn coming-of-ageroman?
Dat zou in elk geval voor de lezers alvast een prettig vooruitzicht zijn want Typisch Sicilië bevat twee zeer genietbare reeksen vakantieollekebollekes, die metrisch strak in de pas lopen.
Daarmee, en met zijn plastische zestlettergreepwoorden, toont Peter Knipmeijer zich een gedreven en bedreven ollekebollekedichter, maar dat wisten we al van Opgelapt schilderwerk. Deze bundel bevestigt zijn reputatie.
Met die slotconclusies zal onze grote roerganger vanuit de hemel minzaam knikkend instemmen. U zou hem kunnen horen denken: Typisch een Knipmeijer!

Typisch Sicilië, Peter Knipmeijer
Uitgeverij Vliedorp, Houwerzijl 2018
Prijs € 11,95
Ook te verkrijgen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Log in

Gebruikersnaam en wachtwoord:

Zoeken

Forum Recent

Uit het archief

5 mei

Juich als vrij zijn slechts voor jou betekent
Dat je weer eens niet naar school toe hoeft
Vrijheid is alleen maar vanzelfsprekend
Als je nooit iets anders hebt geproefd